maanantai 21. elokuuta 2017

Vieraslista pohdintoja


Aihe, joka nostattaa varmastikin niskakarvat pystyyn jokaisella häitä suunnittelevalla on se goddamn vieraslistan laadinta. Mä oon laatinut meille vieraslistan ekan kerran joskus viis vuotta sitten, Sulho meinas kuolla nauruun kun näki että oon laatinut listaa silloin. Aina silloin tällöin oon päivittänyt listaa ja itseasiassa tällä hetkellä ollaan vähän jopa katottu listaa YHDESSÄ, vaikka Sulhon mielestä juhliin on vielä niiiiiin pitkä aika että me keretään kattomaan lista monta kertaa läpi. Jälleen kerran, tottahan se puhuu, mutta jonkunlainen alustava lista on kuitenkin laadittava että saadaan suunnilleen määriä kerrottua pitopalvelulle.

Mä oon ite niin kipuillut vieraslistan kanssa ja pohtinut etikettejä ja sitä miten kuuluisi tehdä, ketä kuuluisi kutsua ja miksi, ja onko meidän omissa juhlissa noudatettava niitä etikettejä?
Luonnollisesti helpoin osa on listata ne ihmiset ketä oikeesti haluat juhliin, ketä ilman et vois kuvitellakaan juhlivas? Meillä listalle tulee hyvin äkkiä n. 60 semmoista nimeä, joita ilman ei haluta juhlia. Mun sukulaisia on tässä listassa 10 kpl, joihin kuuluu luonnollisesti äiti, isä, sisko ja veli puolisoineen, mummo ja isän sisko lapsineen eli meidän serkut. Serkkupoikien kanssa ollaan vietetty koko lapsuus ja nuoruus, heillä kun on mökki meidän talon vieressä ja nykyäänkin ollaan tekemisissä ja aina riittää juttua kun nähdään. Mulle kipukohdaks on muodostunut meidän äidin puolen suku, jossa meillä olisi kaks tätiä ja eno ja heillä kaikilla lapsia. Toki oltiin heidänkin kanssaan lapsena tekemisissä, mutta aikuisena ei olla oltu yhtään tekemisissä, kahta tätiä en oo nähnyt moneen vuoteen ollenkaan ja enon pari kertaa vuodessa kun sattuvat vuokraamaan vanhemmiltani mökkiä. Jotenkin oon jo jättänyt heidät listoilta pois, ja silti taas on mielessä se hulabaloo joka oli pikkusiskon häitä järjestäessä. Sulholla on samansuuntaisia ajatuksia, mutta hän on taas sen verran perinteikäs että kutsuu kyllä sukulaisensa, koska niin vaan kuuluu tehdä, mä itse vähän kapinoin tätä ajatusta vastaan.


Tunteita tullee kuumentamaan myös lapsipolitiikka. Mehän siis ollaan päätetty pitää lapsettomat häät, joihin tosin on meidän läheiset lapset tervetulleita. Tää tarkoittaa siis käytännössä mun siskontyttöä 7v, ja Sulhon veljenpoikaa 1v, jotka on molemmat meidän kummilapsia, sekä ystävän tyttöä 8v joka on mun kummilapseni. Lisäks siskonpoika 2v on tervetullut myös. Tähän ratkaisuun päädyttiin kun ruvettiin laskemaan lapsellisten määrää meidän vieraslistalta ja päästiin lukuun 25 ja kauhistuttiin molemmat. Okei, suurin osa varmaan jättäisi lapsen kotiin muutenkin tai hoitaisi lapselle hakijan illan hämärtyessä, mutta näin pienellä budjetilla liikkeellä ollessa se on myös meille ihan silkkaa säästöä, koska heidänkin ruoistaan joutuu maksamaan, ja vaikka pitopalvelut veloittaa yleensä vähemmän lapsista, niin maksais se silti.


Sit vielä avec-kysymys! Jos tiedetään että joku kutsuttavista seurustelee jonkun kanssa, niin onko molemmat kutsuttava, jos ei tätä seurustelukumppania ole nähnyt kuin kerran? Näihinkin liittyy kaikenmaailman etikettejä ketä kutsutaan +1 kutsulla ja ketä nimellä ja meillä nää on vielä ihan pohdinnan alla..


6 kommenttia:

 1. Nythän mä tajusin vasta katsoa löytyykö sultakin hääblogi ja täällä mä selailen sun kirjoituksia. Meillekin on tulossa lapsettomat häät :) ainut poikkeus on oma tyttö häiden aikaan 7-vuotias sekä kummityttö, joka on samanikäinen. Toimivat meidän häissä kukkaistyttöinä. Ja syy miksi haluan lapsettomat häät on se, että haluamme nauttia ystäviemme seurasta koko ilta/yö eikä niin, että vieraat lähtevät kotiin koska on pikku Petterin nukkumaanmenoaika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kun löysit tänne :)
   Joo meillä on aika samanlaisia pohdintoja. Me mietittiin myös ensin sitä että lapset olis tervetulleita ruokailuun ja häätanssiin saakka, mutta pelättiin myös sitä että kaikki lapsen kanssa tulleet lähtee samalla kotiin, koska niin todennäköisesti olis helpompi kuin hommata joku hakemaan se lapsi nukkumaan. Meidänkin lähipiirissä on lapsellisia (apua, toi kuulostaa kauhealta, miten sanotaan ihmisiä joilla on lapsia lyhennettynä? :D) ihmisiä aika paljon, ja tarkoitus olis että näistä tulis hyvät bileet.
   Lisäks meillä on jonkin verran Sulhon puolen sukulaisia, joiden lapsien kanssa ei olla oltu juurikaan tekemisissä, joten tuntuis oudolta kutsua myös heidät ja kustantaa ruuat, kun ei tosiaan tunneta näitä lapsia ollenkaan.

   Siks päädyttiin siihen että meille läheiset lapset on tervetulleita, mutta hekin poistuvat jossain vaiheessa ja jatketaan ihan aikuisten kesken :)

   Tää on yllättävän vaikea asia! Me oltiin kesällä yksissä lapsettomissa häissä, ja lapsettomat juhlat aiheutti polemiikkia juhlavieraiden keskuudessa, ja päätöksen syitä kyseltiin ilmoittautumisten yhteydessä, mikä oli musta aika törkeää.

   Poista
 2. Lapsettomat häät todennäköisesti tulossa meillekin. Meillä ei kaveripiirissä vielä käytännössä ole lapsia, ja sukulaiset saavat kutsun vain aikuisille.

  Omat veljenpoikani kovasti haluaisin mukaan juhlaan, mutta veljelläni ja hänen vaimollaan on iso rooli meidän juhlassa, joten ovat itse alustavasti ajatelleet pojat jättää kotiin.

  Vieraslistan pohdinta oli meilläkin isoimpia työnsarkoja häiden suhteen. Lista paisui ja paisui pienistä häistä 65-70 nimeen. Tuo +1 on vähän vaikea juttu. Pitkään parisuhteessa olleet toki +1 kutsun saavat, mutta miten sitten joku ihan tuore pari... Pähkinää purtavaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pähkinöitä riittää tosiaan purtavaksi!
   Ei piisaa että itsellä on koko pakka ihan sekaisin ja pohdinnassa, sen lisäks kaikilla muillakin on tietenkin mielipide siitä ketä kutsua. :)

   Poista
 3. Meidän häihin kutsutaan noin kymmenkunta lasta, mutta nyt jo muutama vanhempi on sanonut, että tulisivat mielummin ilman lapsiaan saaden nauttia juhlista aikuisseurassa. :D Kutsuun ajateltiin laittaa, että ruokailun jälkeen juhlat jatkuvat aikuisten kesken, joten viimeistään siinä kohtaa lapset lähtevät kotiin. Me ei kutsuta seurustelukumppaneita, sillä muutoin vierasmäärä lähes tuplaantuu kavereiden kohdalla. Sukulaisten kohdalla kutsutaan vaan ne, joiden kanssa ollaan tekemisissä, silläkin uhalla, että joku siitä pahoittaa mielensä. Tsemppiä vieraslistan kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tsemppiä tähän todellakin tarvitaan, tuntuu ihan loputtomalta suolta pähkiä ketä kutsutaan ja ketä ei, ja fakta on vaan se että joku pahoittaa mielensä ihan varmasti. Nyt oon yrittänyt ottaa sen asenteen että meijän juhlat, meijän päätös. :)

   Poista

Vinkkivitoset tervetulleita - jätähän kommentti käynnistäsi :)