sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Lapset häihin vai lapsettomat häät?

Huh, meillä oli viikonloppuna firman pikkujoulut ja niistä näin maanantaihin selvinneenä onkin hyvä ruotia aihetta, josta meillä keskustellaan paraikaa vieraslistaa puuhaillessa aika paljon. Lapset häissä.                                                                                                                   

                                           

Meillä on lähipiirissä lapsia, jotka on ollut tarkoitus koko ajan kutsua juhliin. Mun siskollani on kaks lasta - 7v tyttö, joka on mun ja Sulhon kummityttö, ja 2v poika jotka on mulle tosi tärkeitä. Sulhon veljellä on suht tuore veljenpoika, häiden aikaan reilun vuoden ikäinen, meidän kummipoika, joka ei luonnollisestikaan pärjäisi pidempää aikaa ilman vanhempiaan. Lisäks ajatuksena on ollut kutsua myös mun hyvän ystävän tytär, joka on mun kummityttöni - molemmat kummitytöt oon ajatellut pyytää mun kukkaistytöiks ja antaa heillekin siis pienen roolin juhlissa.

Tädin murut.
Nyt kuitenkin ruvettiin miettimään vieraslistalla olevia, ja heidän lapsiaan ja törmättiin ajatukseen "toi on mahtava muksu, olispa kiva että se olis juhlissa", "noi on niin läheisiä että olis kiva kun koko perhe vois tulla" ja koko suunnitelma lapsettomista juhlista heitti häränpyllyä. Meidän mielestä olis vähän hassua kutsua joitain lapsia ja olla sitten taas kutsumatta toisia, se olis ainakin varma mielensäpahoittamisen aihe.
 Oltiin itseasiassa Sulhon serkun häissä kesällä, ja heidän lapsettomista häistään nousi pieni poru, sillä ainakin yksi serkuista jätti tulematta juhliin kun lasta ei myös kutsuttu ja toiset vieraat kyseenalaistivat tällaista päätöstä ja kyselivät mm. kaasolta mihin tämä meinasi laittaa omat lapsensa. Noh, poruhan siitäkin nousi kun kaason eli morsiamen siskon lapset oli juhlissa, samoin kun hääparin yhteinen kummityttö. Kaikkia ei vaan voi miellyttää.

Laskeskeltiin vähän lapsien määrää, ja jos tehdään se päätös, että kutsutaan sitten kuitenkin lapset, niin meidän reilun 70 hengen häät muttuu reilun 90 hengen juhliksi.
Meidän pitopalvelu veloittaa 5-12 vuotiaiden ruokailusta 12€ (ainakin alustavan menun mukaan, se tosin muuttuu vielä, joten oletettavissa on pieni korotus tuohonkin) ja alle 5vuotiaat syövät ilmaiseksi. Pikaisen laskutoimituksen mukaan 5-12vuotiaita tulisi kutsuttua 14 kpl ja 9 kpl ilmaiseksi syöviä alle 5-vuotiaita. Suurta kustannustahan ei siis meidän budjettiin lapsien kutsumisesta tulisi, ja luulen jo tietäväni ainakin pari pariskuntaa jotka tulee ilman lapsia. Budjetti on kuitenkin laskettava sen mukaan että kaikki kutsuttavat tulee..

Eniten pähkäilyjä aiheuttaa kuitenkin se, että me ei kuitenkaan haluttais että ne lapset olis siellä ihan koko juhlia, meidän juhlissa kun on alkoholitarjoilua ja me ei koeta sopivaksi sitä että pienet lapset on kattomassa humalaisia ihmisiä. Vaikka itse ne vanhemmat ei olisikaan iloliemen parissa, niin todennäköisesti osa vieraista tulee nauttimaan tapojensa mukaisesti "pari liikaa".
Onko kohteliasta kirjoittaa kutsuihin että lapset on tervetulleita alkujuhliin, mutta klo xx juhlat jatkuu vain aikuisten kesken? Mä pyörittelen sen osalta myös Worst Case Scenario-tilanteita, joissa mm. kaikki lapsien kanssa tulevat lähtee pilttien kanssa kotiin klo xx.

Lisäks lapsien kutsuminen tuo tietenkin lisää kustannuksia myös sen osalta, että meijän pitää olis hyvä miettiä jotain ohjelmaa lapsille, ettei heillä käy aika pitkäksi. Siskon häissä muutama vuosi sitten oli ihan loistava ratkaisu kun juhlatilassa oli erillinen huone, jonne toisen kaason ystävä tuli leikittämään lapsia, ja huoneeseen tuotiin mm. pleikkari ja piirrustustarvikkeita ajankuluksi. Meidän juhlatilassa ei vaan ole ylimääräisiä huoneita, joten pitänee keksiä jotain muuta jos päädytään kutsumaan ne lapsetkin.

Kommenttiboksiin voi jättää ajatuksia ja ideoita, mielipiteitä puolesta ja vastaan ja mielellään myös vinkkejä jo niiden mahdollisten lapsivieraiden viihdyttämiseksi. Rupean kahlaamaan kaikkia edellisvuosien hääblogeja läpi ja inspiroitumaan :D

8 kommenttia:

 1. Meilläkin tulee paljon lapsivieraita (ainakin 11 taisin laskea), joista suurin osa on kyllä tärkeitä mutta osa läheisimpiä ja toiset eivät juurikaan... ei kuitenkaan voi kutsua vain joitain lapsia ja jättää osaa kutsumatta koska se todellakin aiheuttaisi mielipahaa, ja kyllä sen sinänsä ymmärränkin. Ennen näitä häitä ihmettelin hirveästi juhlia joihin lapset eivät olleet tervetulleita, mutta nyt ymmärrän sen paljon paremmin :D Minulla on pieni pelko, että häät muuttuvat "lastenkesteiksi" kun lapsivieraita on tosi paljon.

  Itse en aio kutsussa määritellä lasten kotiinlähtö aikaa. Meillä on ravintolahäät joka varmaankin vähän hillitsee juomista, mutta toisaalta en pidä pahana että lapset näkevät kun aikuiset juovat alkoholia. Ylilyönnit tietysti on ikäviä, mutta niitä haluis aikuistenkin kesken vältettävän...luotan paljon siihen, että lasten vanhemmat itse näkevät mikä on tilanne ja milloin haluavat lähteä.

  Minäkin olen pohtinut aika paljon tuota ohjelmaa lapsille... olisi kivaa saada tunniksi pariksi esiintyjä/leikittäjä lapsille, mutta saa nähdä miten budjetti kestää. Jotain piirustus- ja väritysjuttuja sekä aktiviteettia pihalle pitäisi myös kehitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ollut ikinä aiemmin ollu lapsettomissa häissä, mutta nää Sulhon serkun häät kesällä osoitti kyllä miten jotenkin "vaivatonta" juhlissa oli ilman lapsia, tai siis pienellä määrällä lapsia. Heidän juhlissaan olleet lapset lähti pääsääntöisesti alkuillasta kotiin, ruokailun ja häätanssin jälkeen.

   Toisaalta taas mun ystäväni sanoi että olis kiva kun tulis kerrankin kutsu, jossa toivottais että lapset jätettäis kotiin, sitä heilutellen vois sit mennä hyvillä mielin anopin luokse lastenhoitoapua pyytämään :D

   Poista
 2. Meidän häihimme ei tule lapsia, mutta näihin häihin ei tulekaan sukulaisia ollenkaan, joten juhla on muutenkin lähempänä bileitä kuin sukujuhlia. Ymmärrän kuitenkin hyvin, että lapsiakin mukaan halutaan. Minusta on ihan ok kutsua esim. hääparin sisarusten lapset ja kummilapset, mutta jättää muut kutsumatta. Kyllä siinä pitää ymmärtää vieraiden, mistä tämä toive lähtee. Ja minusta on ihan ok laittaa kutsuun, että klo XX eteenpäin juhlitaan vain aikuisten kesken. Se toki saattaa aiheuttaa sen, että jotkut vanhemmat lähtevät lastensa mukana, mikä olisi tietysti ikävää. Vaikeita kysymyksiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, nää päätökset on vähän vaikeita, mutta johonkin se raja vaan on vedettävä kun ihan kaikkia ei voi kuitenkaan kutsua. :(

   Poista
 3. Hei ihana hääbloggaaja! On taas aika muistaa teitä hääbloggaajia ja haluammekin vinkata sinulle, että Vuoden Hääblogi 2018 -nimeämiset ovat käynnissä osoitteessa https://lovemedo.fi/entry/vuoden-haeaeblogit-2018

  Iloista joulunodotusta ja onnea kisaan! Toivottavasti nähdään häämessuilla Kaapelitehtaalla!

  Fanny/Love me do - Hurmaavan erilainen häätapahtuma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!
   Kiitos vinkistä, käynkin samantien nimeämässä oman suosikkini :)

   Poista
 4. Hei!

  Kommentoin nyt vähän myöhässä, enkä tiedä onko tästä kauheesti iloa, kun ei mulla suoraa vastausta mihinkään ole :D Kaikkia mainitsemiasi ratkaisuja olen tässä noin kolmen vuoden hääkuplassa nähnyt, ja kaikki on saaneet sekä kritiikkiä että kiitosta.

  Itse pohdin lapsiasiaa jo pari vuotta sitten blogissani. Me päädyttiin lopulta jättämään päätös lapsien tuomisesta heidän vanhemmilleen. Lähetettiin siis lapsiperheille kutsun mukana kirje, jossa kerrottiin juhlien luonteesta (ensisijaisesti aikuisille, alkoholia tarjolla, ei leikkitilaa), ja todettiin, että lapset voi ottaa mukaan, jos uskoo niiden viihtyvän. Sekä kutsujen että kirjeen tekstit löytyvät täältä. Loppuviimeksi noin puolet päätti jättää lapsensa kotiin, ja meidän häissä oli reilu viisi lasta (kutsulistalla reilu 10). Kukaan lapsista ei riehunut, itkuakin kuultiin vain kerran ja kaikenkaikkiaan minityypitkin vaikuttivat viihtyvän. Ja myös omasta mielestäni oli sitten kuitenkin keksiä lapsille tekemistä: meidän häissä oli pieni puuhalaatikko juhlatilan nurkassa ja lisäksi jokaisen lapsen paikalla iän mukaan joko puuhavihko tai värityskuvia (niistä täällä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Kävinkin itseasiassa sun blogin tekstejä kahlaamassa läpi ja löysin tuon tekstin, esitin asian myös Sulholle että ehkä voitais myös vinkata samallatavalla että tervetuloa, mutta miettikää nyt vielä kuitenkin :D
   Kiitos siis vinkistä :)

   Poista

Vinkkivitoset tervetulleita - jätähän kommentti käynnistäsi :)