lauantai 28. huhtikuuta 2018

Musiikkia kirkkoon

Treffttiin erään myös tänä kesänä avioituvan ystävättären kanssa ja sain pienen p*skahalvauksen kun ruvettiin juttelemaan kirkkomusiikeista. Heillä on vihkiminen Asikkalan kirkossa ja heille oli annettu heti ohjeistus että maallinen musiikki ei olis kauhean suotavaa kirkossa vaan pitäis yrittää valita hengellisiä lauluja. Oon kyllä ollut Asikkalan kirkossa häissä joissa on soitettu muutakin kun hengellistä musiikkia, mutta kaipa tuokin on sitten kanttorista riippuvaista.

                 

Koska mä oon jo pyytänyt tuttavaa laulamaan kirkkoon, ei mun auttanut muu kun pikapikaa ottaa yhteyttä seurakuntatoimistoon ja kysellä vähän meidän seurakunnan kantaa tähän. Onnekseni sainkin suoraan yhteystiedot sille kanttorille, joka on vuorossa meidän hääpäivänä ja laitoin heti sähköpostia menemään. Muutaman päivän päästä tuli huojentava viesti: kyllä vain, maallinen musiikki onnistuu myös, ja kaikki on sovittavissa tapauskohtaisesti. Ilmeisestikään mitään Number of the beastia on turha toivoa soitettavaksi, mutta muutoin aika avoimelta vaikutti meidänkin kanttori. Juteltiin myös marsseista, ja hän sanoi että on mahdollista toivoa myös jotain muita marsseja esim. poistumiseen kuin perinteisiä, elokuvamusiikki onnistuu ja jos on jotain mitä hän ei ennestään osaa niin kun ajoissa tietää, niin pystyy kyllä etsimään nuotit ja sovittamaan uruille, kun vaan ajoissa tietää.

Sanoinko jo että HUH, yks huoli vähemmän - enää pitäis vaan sitten keksiä ne mahdolliset erilaiset marssit... 😄
Tykätään molemmat paljon elokuvista ja katotaan kimpassa paljon elokuvia, ja meidän juhlissakin vilahtaa sitä teemaa pikkasen, joten tuntuis luonnolliselta että poistumismusiikki ainakin olis joku perinteistä poikkeava. Sisääntulomarssiks luulen päätyväni perinteiseen Prinsessa Ruususeen, koska sen tahtiin oon harjoitellu käveleväni niin kauan kun muistan. Plus onhan se kaunis marssi, ja luulen että sisääntulo menee mulla joko jännittäessä, pillittäessä tai keskittymässä siihen että pysyn pystyssä, joten en usko että siitä jää mulle loppujenlopuks minkäänlaista mielikuvaa.

Mites muut, joko on marssit valittu, ja meettekö perinteisillä vai omalla twistillä?
Onko muille tulossa lauluesityksiä kirkkoon ja ootteko törmänneet kanttoreihin jotka ei hyväksyisi "maallisen musiikin" esittämistä?

4 kommenttia:

 1. Olen myös kuullut noita kauhutarinoita kanttoreista, jotka eivät anna kirkossa soittaa tai laulaa mitään muuta kuin kirkkomusiikkia. Onneksi taitavat nykyään olla vähemmistössä. Yhden ystäväni puoliso sai kyllä käyttää kaikki kirjalliset lahjansa siihen, että vaimon toivoma laulu saatiin kirkossa esittää. Ja kyseessä oli siis vanha suomalainen rakkauslaulu, ei mitään Beyoncea. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä lähes käsittämätöntä että saman seurakunnan sisällä eri henkilöillä voi olla poikkeavia näkemyksiä siitä mikä on sopivaa kirkkovihkimisen musiikiksi.
   Jotenkin kuvittelisi että "säännöt" olisi yhteisiä koko seurakunnan sisällä, mutta ei, näköjään saa morsiamet aina jännittää näiden asioiden kanssa :D

   Poista
 2. Oon myös huuli pyöreenä lukenut facebookin hääryhmistä keskustelua kanttoreiden eriävistä näkemyksistä. Onneksi täällä Helsinki-Espoo akselilla ei tunnuta olevan kovin jäykkiä näiden asioiden suhteen. Hyvä että teillekin sattui kiva kanttori! :D mä oon vielä aaivan hukassa marssien suhteen, toistaiseksi en taida edes tietää muita kun sen Prinsessa Ruususen :D Pitää ilmeisesti perehtyä asiaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneks on kiva kanttori jonka kanssa on helppo (ainakin mailitse) keskustella, ja jolla tuntuu olevan rento asenne tähän hommaan :D

   No vähän sama, sen Ruususen on niin assosioinut häämarssiksi että siitä ajatuksesta on vaikea päästä eroon. Enkä oo kyllä varma haluankokaan, se on niin ihanan perinteinen :)
   Onko teillä seurakunnassa jotain häämusiikkikonserttia tms?
   Se olis hauska tapa päästä kuuntelemaan erilaisia marsseja oikeassa ympäristössään! Spotifysta kuunneltuna on vähän lame, ja harvemmin niitä pääsee kuuntelemaan muutenkaan :)

   Poista

Vinkkivitoset tervetulleita - jätähän kommentti käynnistäsi :)